Gaivus braškių pyragas

Artėjančios tėčio dienos proga nustebinkime savo mylimiausius naminiais kepiniais. Šis vasariškas, gaivus ir lengvai pagaminamas braškių pyragas nustebins tiek gaiviu viršutiniu sluoksniu, tiek trapiu, minkštu, sviestiniu pagrindu. Didžiausi plojimai @miltai_kauno_grudai EKSTRA 405 D kvietiniams miltams, nes pagrindas gavosi labai skanus. Artimieji labai gyrė konsistenciją ir trapumą bei prašo pakartot.

Formelės skersmuo 24 cm.

Ko reikės?

Pagrindui:
325 gramų @miltai_kauno_grudai EKSTRA 405 D kvietinių miltų
150 gramų šalto sviesto
4 v. š. grietinėlės arba vandens
1 kiaušinio trynio
100 gramų cukraus pudros
1 a. š. vanilės ekstrakto
0.5 a. š. druskos

Viršutiniam sluoksniui:
400 gramų pjaustytų braškių
100 gramų braškių skonio agar agar želė (būna jau pirkti pakučiais)
500 ml vandens

Pagardinimui:
100 ml grietinėlės
60 gramų maskarponės
10 gramų cukraus pudros

Kaip gaminti?

1. Į dubenį sudėkite miltus, cukraus pudrą, druską ir kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Viską sutrinkite pirštais iki birios masės (turėtų priminti duonos trupinius). Tada sumaišykite su kiaušinio tryniu bei grietinėle ir greitais judesiais užminkykite tešlą.
2. Tešlą suspauskite į rutuliuką ir jį šiek tiek suplokite. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldiklyje apie 15 min. (arba šaldytuve 30-60 min, galima pasiruošti ir iš vakaro).
3. Atšaldytą tešlą iškočiokite į kiek didesnį už kepimo formą diską. Juo išklokite kepimo formą ir spusteldami rankomis suformuokite pagrindą bei sieneles. Dugną subadykite šakute (ne per giliai, per visą storį pradurti nereikia).
4. Kad pagrindas kepant nesideformuotų ant jo uždėkite kepimo popieriaus lapą, o ant viršaus pripilkite kruopų (žirnių ar pupelių). Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 – 30 minučių. Ištraukite pagrindą iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
5. Į prikaistuvį supilkite vandenį ir agaro želę. Viską užvirkite ir gerai išmaišykite, kol neliks jokių cukraus ar želės gabaliukų. Viską atvėsinkite.
6. Supjaustykite braškes ir sudėkite į agaro želę. Kai pajusite, kad masė stingsta – supilkite viską ant pyrago pagrindo.
7. Palaikykite pyragą šaldytuve ar vėsioje vietoje, kol viskas sustings.
8. Maskarponę šaukštu išsukite, jog suminkštėtų. Atskirai išplakite grietinėlę su cukraus pudra iki standumo. Plaktą grietinėlę atsargiai įmaišykite į maskarponę. Šiuo kremu papuoškite pyragą (aš tam naudojau konditerinį švirkštą).

Patarimai:
1. Naudota 24 cm skersmens forma.
2. Braškių skonio agaro želės būna pirkti pakeliais.
3. Vietoje agaro žele galite naudoti ir braškinę želatinos pagrindo žele iš pakelių. Ją ruoškite pagal gamintojo instrukcijas.

Skanaus!

Video kaip gaminti rasite mano IG paskyroje: Gaivus braškių pyragas

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais”.

Leave a Reply